MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Bajecznie pyszne ciasto z jabłkami i cukinią. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Zrobisz je w kilka chwil i zachwycisz się smakiem

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Idealne ciasto do popołudniowej herbaty
Idealne ciasto do popołudniowej herbaty Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Ciasto z jabłek i cukinii jest wilgotne, delikatne i bardzo aromatyczne. To lekki deser, który można szybko upiec do popołudniowej kawy lub herbaty. Doskonale smakuje polane cytrynowym lukrem. Wypróbuj nasz przepis, a będziesz wracać do niego nie raz.

W skrócie

Jeśli jeszcze nie próbowałaś wspaniałego połączenia, jakim są jabłka z cukinią, to ciasto, które dziś proponuję, jest do tego najlepszą okazją. Choć cukinia w słodkim wypieku może dziwić, to tak naprawdę sprawdza się doskonale. Nadaje ciastu wilgoci, delikatności i subtelnej słodyczy. Świetnie komponuje się z cytrynowym lukrem, który proponuję zrobić do tego ciasta. Jabłka z cynamonem dodają wspaniałego aromatu i zapachu. Całość jest bardzo prosta do wykonania i trudno ją zepsuć. Ciasto z jabłkami i cukinią to pomysł na lekki deser do kawy czy herbaty.

Ciasto z jabłkami i cukinią – łatwy przepis na pyszny deser

Czas przygotowania: 30 minut przygotowanie + 50 minut pieczenie
Porcja: 6-8 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • mała cukinia,
  • 2 duże jabłka,
  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • 2 jajka,
  • 5 łyżek oleju,
  • łyżka cukru,
  • pół szklanki mleka,
  • łyżeczka cynamonu,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Jak przygotować ciasto z cukinii i jabłek?

  1. Najpierw obrałam cukinię i starłam na grubych oczkach tarki. Odstawiłam.
  2. Jabłka obrałam i pokroiłam na cienkie półplasterki. Posypałam połową cukru wanilinowego oraz cynamonem.
  3. W dużej misce zmiksowałam mąkę, jajka, mleko, olej, proszek do pieczenia i cukier.
  4. Odcisnęłam cukinię z soku, który puściła i dodałam do ciasta razem z jabłkami. Całość wymieszałam.
  5. Wlałam ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam 50 minut w temperaturze 50 stopni.
  6. Gotowe ciasto można polać lukrem, np. cytrynowym.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Bajecznie pyszne ciasto z jabłkami i cukinią. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Zrobisz je w kilka chwil i zachwycisz się smakiem - Strona Kuchni

Wróć na gniezno.naszemiasto.pl Nasze Miasto