Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

GRH chce powrotu jagnięciny na stoły! Są plany na rozwój stada niezwykłych owiec w Gnieźnie i Żydowie [FOTO]

Hanna Komorowska-Bednarek
Hanna Komorowska-Bednarek
Gospodarstwo Rolno-Hodowlane w Żydowie ma duże plany na przyszłość. Zarząd planuje rozwój stada owiec, co może przełożyć się na powrót jagnięciny na gnieźnieńskie stoły.

W ciągu kolejnych dwóch lat stado owiec niezwykłej rasy Berrichon du Cher hodowane przez Gospodarstwo Rolno-Hodowlane w Żydowie na terenie powiatu gnieźnieńskiego ma powiększyc się blisko trzykrotnie. To działanie zgodne z polityką programu hodowlanego dla wszystkich spółek należących do Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.

od 16 lat

- W naszym planie założyliśmy z KOWR, że stado nasze zwiększymy z 70 maciorek do ponad 300. Myślimy, że to przyniesie efekty nie tylko finansowe, ale myślimy, że uda się wprowadzić do menu naszych lokalnych restauratorów na stałe jagnięcinę

– relacjonuje Prezes Zarządu GRH Żydowo, Małgorzata Pietrzak-Sikorska, dodając, że w powiecie gnieźnieńskim nieliczne restauracje oferują jagnięce mięso. Pierwsze kroki ku propagowaniu jagnięciny przez GRH zostały już poczynione. Podczas corocznej imprezy, która odbyła się kilka tygodni temu na terenie należącym do GRH, w Stadzie Ogierów przy ul. Kłeckoskiej w Gnieźnie odbył się konkurs na najlepsze danie z jagnięciny. Potrawy przygotowywały lokalne Koła Gospodyń Wiejskich i wszystko wskazuje na to, że degustacja spotkała się z wielkim entuzjazmem uczestników. Dania rozeszły się w 10 minut.

Stado będące pod opieką pracowników GRH jest wyjątkowe. Są to owce niespotykanej w Polsce rasy - Berrichon du Cher. To francuska rasa owcy domowej, o użytkowości mięsno-wełnistej, nadająca się do chowu pastwiskowego. Kilkanaście takich owieczek znajduje się przy ulicy Kłeckoskiej, gdzie na ogrodzonym terenie mają świetne warunki do życia. Oprócz powiatu gnieźnieńskiego, w całej Polsce wiadomo jeszcze o dwóch innych stadach, znacznie mniejszych niż jagniątka z gnieźnieńskiej ziemi stadach. To z kolei sprawia, że wraz z rozwojem w GRH, może się okazać, że za kilka lat Gniezno będzie znane ze świetnej jagnięciny!

- Moim zdaniem jagnięcina zdecydowanie przewyższa wieprzowinę czy inne rodzaje mięs jeśli chodzi o stronę prozdrowotną i smakową

– dodaje Mirosław Pruszkowski, Członek Zarządu Spółki.
GRH szacuje, że powiększenie stada zajmie 3 do maksymalnie 4. lat.

GRH chce powrotu jagnięciny na stoły! Są plany na rozwój stada niezwykłych owiec w Gnieźnie i Żydowie [FOTO]

GRH chce powrotu jagnięciny na stoły! Są plany na rozwój sta...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gniezno.naszemiasto.pl Nasze Miasto