"Gwarze mówimy tak". Mieszkańcy poznali historię gnieźnieńskiej gastronomii

Mikołaj Stopczyński
Mikołaj Stopczyński
Mikołaj Stopczyński
Zakończył się cykl spotkań "Gwarze mówimy TAK". Finałowy spacer po dawnych lokalach gastronomicznych poprowadził Jarosław Mikołajczyk.

Wśród atrakcji znalazły się spotkanie z Januszem Kublem, popularyzatorem gwary wielkopolskiej i autorem "Blubrów Starego Marycha" oraz spektakl dla dzieci "Pan Walizka na fyrtlu".

Ostatnim wydarzeniem, kończącym gwarowy cykl, był gastro-spacer „Fyrtel od kuchni”. W rolę przewodnika wcielił się Szczun z Kareji, czyli znany z wielu segmentów lokalnej kultury Jarosław Mikołajczyk. Sobotnia przechadzka miała na celu przede wszystkim przypomnienie mieszkańcom o nieistniejących już lokalach gastronomicznych i sklepach, które za czasów funkcjonowania cieszyły się dużą popularnością. Jarosław Mikołajczyk przedstawił grupie zwiedzających najbardziej kultowe z nich - na trasie znalazły się między innymi lodziarnia "u Bigosa", lokale "Pionier" i "u Kukli", sklep kolonialny "U Pica", czy funkcjonująca do dziś w nowej odsłonie piekarnia "Gramse".

Wydarzenia realizowane są w ramach projektu „Gwarze mówimy TAK!” dofinansowano ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach programu „Ojczysty – dodaj do ulubionych 2021”.

Sklepowy patriotyzm, to polska specjalność.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie