O to, kto przyrządzi najsmaczniejszą, najbardziej pomysłową i najciekawiej podaną potrawę rywalizowały panie z kół gospodyń wiejskich i stowarzyszeń z powiatu gnieźnieńskiego.
Zwycięzczynie konkursu ""Smaczki, smaki i przysmaki gnieźnieńskiej kuchni" będą reprezentować powiat na tegorocznym Festiwalu Kuchni Wielkopolskiej, który odbędzie się w Pleszewie. Poza tym najlepsza potrawa, wybrana przez jury, a także najlepsze ciasto wejdą do menu Hoteli Pietrak, współorganizatora konkursu kulinarnego.
"Złotą Łyżkę" senatora Piotra Gruszczyńskiego zdobyły panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Gorzykowie. Przygotowały potrawę, która najbardziej spodobała się oceniającym, a była to "marynowana pierś z kurczaka w towarzystwie kaparowych gołąbków skropionych sosem pomidorowo-pomarańczowym". Receptura to efekt pomysłów wszystkich pięciu osób, które tworzyły konkursową drużynę.
Nagrodę za najlepsze ciasto dostało KGW Strzyżewo Paczkowe - które wygrało pierwszą edycję konkursu. Z kolei najlepsze stoisko przygotowało Stowarzyszenie Aktywnych Kobiet z Małachowa Złych Miejsc.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?