W sobotę na terenie skansenu w Dziekanowicach można było zobaczyć, jak dawniej wypiekano chleb i koszono zboże. Rekonstrukcje i pokazy przenosiły widzów zarówno do wieku XIX, jak i czasów średniowiecza, którego można było posmakować w obozowisku Towarzystwa Żywej Archeologii z Kalisza.
Większość odwiedzających muzeum po raz pierwszy miała okazję zobaczyć wnętrze młyna z Wierzenicy. W środku nie zachowały się żadne urządzenia, budynek, wyglądający z zewnątrz tak jak dawniej, został zamieniony na przestrzeń edukacyjną. Na piętrze odbywały się zajęcia edukacyjne dla dzieci, na parterze z kolei można było posłuchać wykładów etnografów i historyków z muzeum, pomiędzy nimi obejrzeć filmy dokumentalne. W młynie znajduje się też wystawa, która pokazuje między innymi historię wiatraków i młynów wodnych oraz powiązania młyna z siłami nieczystymi, jakie pojawiały się w baśniach i ludowych podaniach.
Wczoraj można było także skosztować tradycyjnych potraw, przygotowanych przez członkinie Stowarzyszenia Światowid we współpracy z Wielkopolską Izbą Rolniczą. Panie pokazały, że ze zbóż można zrobić bardzo różnorodne smakołyki: od żytniego chleba na zakwasie, pierogów z farszem, po słodkie bułki oraz wegańskie ciastka z pełnych ziaren, w kilku rodzajach.
Dziś między 10.00 a 17.00 odbywa się Targ Wiejski, podczas którego można zakupić tradycyjne przetwory, wędliny, miody, a także rękodzieło.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?