MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Pyszna zupa z pokrzywy i szczawiu na wiosnę. Poznaj przepis na kresowy obiad. Smak dzieciństwa na talerzu

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Tradycyjna zupa z pokrzywy i szczawiu to typowe danie kuchni kresowej określane również zielonym barszczem.
Tradycyjna zupa z pokrzywy i szczawiu to typowe danie kuchni kresowej określane również zielonym barszczem. materiały prasowe wydawnictwo Marginesy/Paweł Ochman
Tradycyjna zupa z pokrzywy i szczawiu to danie serwowane szczególnie w maju. Składniki zupy zbierane były na łąkach znajdujących się w oddaleniu od często uczęszczanych dróg, aby rośliny czyste i smaczne. Klasycznie zupa z pokrzywy i szczawiu podawana jest z ugotowanym jajkiem na twardo. Przepis pochodzi z książki „Roślinna kuchnia kresowa” Pawła Ochmana.

W skrócie

Na terenach współczesnej Ukrainy i Białorusi popularne są zielone barszcze. Podstawowym składnikiem potrawy są liście szczawiu, które miesza się z innymi sezonowymi ziołami. Paweł Ochman podkreślał, że w bogatych domach zupę gotowano na mięsnym wywarze. W uboższych rodzinach sięgano po buliony warzywne. Autor książki „Roślinna kuchnia kresowa” wspomina, że jego babcia przyrządzała zielony barszcz nawet zimą, bo konserwowała szczaw w słoikach, przesypując je warstwami soli. Roślinami, które urozmaicą smak zupy z pokrzywy i szczawiu, mogą być liście podagrycznika, bluszczyka kurdybanka lub czosnaczka.

Zupa z pokrzywy i szczawiu – przepis na sezonowy obiad

Liczba porcji: dla 5-6 osób.
Czas przygotowania: 25 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 400 g młodych listków pokrzywy,
  • 250 g listków szczawiu bez łodyżek,
  • 1 1/2 l bulionu warzywnego,
  • sól,
  • pieprz.

Jak zrobić zupę z pokrzywy i szczawiu?

Przygotowanie:

  1. Pokrzywę i szczaw dokładnie umyć. Włożyć do garnka. Wlać bulion. Gotować na małym ogniu przez 15 minut.
  2. Całość dokładnie zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  3. Wlać do talerza. Najlepiej podawać z kleksem śmietanki roślinnej, wegańskimi „jajkami na twardo” i ziemniakami.

„Roślinna kuchnia kresowa” – przepisy na dania

Paweł Ochman zgłębił przepisy dawnych ziem polskich. Kuchnia kresowa obecnie przetrwała na terenach zachodnich i północnych naszego kraju. Ponadto spotkać je można na terenach Podlasia i Lubelszczyzny. Wśród dań proponowanych są:

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Marginesy.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Pyszna zupa z pokrzywy i szczawiu na wiosnę. Poznaj przepis na kresowy obiad. Smak dzieciństwa na talerzu - Strona Kuchni

Wróć na gniezno.naszemiasto.pl Nasze Miasto