Klimatyczne
restauracje Tutti Santi powstały w wyniku przyjaźni Sergiusza Urbaniaka i Valerio Valle. Ten pierwszy wniósł pomysł, ten drugi – włoską tradycję. Valerio Valle od ponad 30 lat zajmuje się zagłębianiem tajemnic świata pizzy. Jest Mistrzem Włoch i Europy w pizzy klasycznej, posiada też tytuł Ambasciatore del Gusto, przyznawany przez organizację skupiającą najlepszych włoskich Szefów Kuchni. To właśnie dzięki opracowanej przez niego recepturze pizza Tutti Santi jest tak przepyszna.
Włoska wiedza i rzemiosło
Receptura na słynną pizzę Tutti Santi to efekt wieloletnich poszukiwań Valerio Valle, jego studiów w zakresie piekarnictwa i nieustającej potrzeby szukania najlepszych rozwiązań. Do przygotowania każdej pizzy wykorzystywane są wyselekcjonowane składniki, sprowadzane bezpośrednio z Włoch. To m.in. mąka 5 Stagioni, produkowana w młynach w Padwie, które od blisko 200 lat pozostają w rękach rodziny Agugiaro. Pracownicy Tutti Santi systematycznie odwiedzają te młyny, zdobywają wiedzę o mąkach do pizzy i sposobie ich wykorzystywania.
Także sery i szynki są pozyskiwane od regionalnych, rzemieślniczych producentów, bazujących na tradycyjnych recepturach. Dzięki temu goście Tutti Sanu mogą odkrywać prawdziwe Włochy. Nie takie, które może zobaczyć każdy turysta, ale te zarezerwowane dla lokalnych mieszkańców, skryte w małych miasteczkach czy wioskach.
![Tutti Santi](https://d-pa.ppstatic.pl/frames/pa-def/96/91/il20240611_850128769_medium.jpg)
Na smak pizzy wpływa także sposób jej wypieku,dlatego w restauracjach Tutti Santi robi się to według tradycyjnych, wielowiekowych technik. Stąd w sercu każdej restauracji znajduje się sprowadzony z Włoch piec opalany prawdziwym drewnem. Piece używane przez Tutti Santi pochodzą z manufaktury rodziny Valoriani, która od ponad 100 lat zajmuje się ceramiką. Valoriani specjalizują się w tradycyjnych piecach chlebowych, wykorzystując moc ognia, właściwości lawy wulkanicznej i wiedzę na temat rzemieślniczych metod wypieku ciasta.
Zawsze krok przed innymi
Restauracje Tutti Santi tworzą swoistą awangardę i wyróżniają się na tle konkurencji. Zespół spędza dużo czasu we Włoszech, szkoląc się, poszukując nowych smaków i dostawców. To dzięki tym podróżom cały czas rozwija się menu i Tutti Santi wprowadza do Polski rozwiązania z najlepszych restauracji we Włoszech. Wiele lat temu sieć jako pierwsza wprowadziła do menu nieznaną wtedy w Polsce pizzę bianca, podobnie było z wędliną Bresaolą czy serami Burratą, Pecorino Romano i Stracchino. Jeszcze kilka lat temu te rodzaje serów były w Polsce nieznane i nie można było ich nigdzie kupić. Tutti Santi przecierało szlaki, sprowadzając je z Włoch i odsłaniając przed gośćmi włoskie tajemnice.
Innym przykładem jest wprowadzenie do restauracji kategorii Gourmet, czyli pizzy na poziomie kuchni fine dining. To sztuka celebrowania posiłku, wyrafinowany sposób gotowania i serwowania. Zgodnie z tą ideą w Tutti Santi od niedawna przygotowuje się również makaron w wielkim kole 24-miesięcznego parmezanu.
![Tutti Santi](https://d-pa.ppstatic.pl/frames/pa-def/59/e9/il20240612_850285103_medium.jpg)
Warto również wspomnieć, że w ubiegłym roku zespół Tutti Santi odkrył wyjątkowe miejsce pod Padwą, w którym w starym zamku działa mały producent najszlachetniejszej, najdroższej włoskiej wędliny. Wyroby Culatello są znane i cenione na całym świecie. Serwuje się je np. na dworze króla Karola III. Szynki Culatello powstają z wyselekcjonowanej rasy świń i dojrzewają przez minimum 24 miesiące w piwnicach zamku. Wszystko to zgodnie z przepisami sprzed wieków. Dlatego szynek jest ich mało i obowiązują na nie zapisy. Goście Tutti Santi mieli wyjątkową możliwość spróbowania tego specjału na pizzy Gourmet z pianką z Pecorino Romano i pieczonego czosnku oraz pomidorem konfitowanym z miodem i tymiankiem.
Nieustanny rozwój i jego efekty
Zespół Tutti Santi cały czas się szkoli i zdobywa widzę. To niezbędne, ponieważ sztuka przygotowywania pizzy we Włoszech stale się rozwija. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu Włosi używali smalcu do ciasta, żeby pizza dostarczała kalorii i energii na cały dzień. Dzisiaj wszystko się zmieniło – pizza musi być lekkostrawna, dlatego dodaje się do niej oliwę z oliwek.
![Tutti Santi](https://d-pa.ppstatic.pl/frames/pa-def/59/e9/il20240612_850285621_medium.jpg)
Rękę na pulsie tych zmian trzyma Valerio Valle. To on osobiście szkoli pizzaiolo, którzy przygotowują pizzę w Tutti Santi. W ślady za Valerio idą jego uczniowie, dla których przygotowywanie pizzy jest nie tylko zawodem, ale też szansą na niesamowity rozwój i osobiste sukcesy. Dwa lata temu Valerio z zespołem pojechał na Mistrzostwa do Włoch, gdzie pracownicy Tutti Santi zdobyli 8 pucharów, w tym aż 5 za pierwsze miejsca w najważniejszych kategoriach!
Najlepsza atmosfera
Dlaczego Tutti Santi jest niepowtarzalne? To popularne miejsce, znane ze swojej pizzy oraz ciepłej, przyjaznej atmosfery. Potwierdzają to bardzo wysokie oceny wystawione przez ponad kilkadziesiąt tysięcy gości. Sieć zdobyła liczne wyróżnienia w plebiscytach na najlepsza włoską restaurację, w tym np. dwa razy nagrodę za najlepszą kuchnię regionalną w ramach prestiżowego konkursu Food Business Awards.
Tutti Santi to modne i kultowe miejsce z najlepszą włoską pizzą nie tylko w Gnieźnie, ale też w wielu największych polskich miastach, m.in. w Warszawie, Krakowie, Wrocławiu, Łodzi czy Gdańsku.
![Tutti Santi](https://d-pa.ppstatic.pl/frames/pa-def/96/91/il20240611_850130605_medium.jpg)
Tutti Santi Gniezno
ul. Jana III Sobieskiego 17, Centrum Handlowe Max
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?