Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Interaktywne Muzeum Gniezna. Piekarskie przyjemności podczas spotkania w Cechu

Paweł Brzeźniak
Paweł Brzeźniak
"Historia szneków z glancem i chleba w Gnieźnie" to tytuł spotkania Interaktywnego Muzeum Gniezna. Wydarzenie odbyło się 26 października w auli Cechu Rzemiosła i Małej Przedsiębiorczości przy ul. Tumskiej w Gnieźnie.

Tym razem gościem spotkania była wybitna specjalistka w dziedzinie piekarstwa - dr inż. technologii piekarskiej Krystyna Jarosz. Wystąpienie poprzedziło krótkie wprowadzenie Muzealnego Detektywa, który opowiedział o gnieźnieńskich firmach - Gramse i Maciejewski.

Krystyna Jarosz to jeden z największych autorytetów w dziedzinie wypieku chleba w kraju. Jest autorką podręczników branżowych. Przez lata była dyrektorem Cechowej Szkoły Rzemieślniczej w Gnieźnie. Dziś przede wszystkim poświęca się pracy popularyzatorsko-naukowej występując na najważniejszych konferencjach żywieniowych. Zadaje też kłam błędnym tendencjom dietetycznym - "Racjonalnie się odżywiając, powinniśmy zjadać dziennie ok 250 g pieczywa, a zjadamy około 140 g (...). Problem polega natomiast na tym, jakie pieczywo jemy" - powiedziała Jarosz dla nto.pl.

Organizatorzy nie byliby sobą, gdyby na ten dzień nie przygotowali specjalnej niespodzianki. Podczas spotkania uczestnicy mogli skosztować szneków z glancem lub kruszonką jednej z gnieźnieńskich piekarni.

Spotkanie odbyło się w ramach projektu “Interaktywne Muzeum Gniezna 2023 r. Niepodległość: Walka, praca i piosenka”.

od 12 lat
Wideo

Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gniezno.naszemiasto.pl Nasze Miasto