MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Pyszna sałatka z kalafiorem, papryką i marchewką. Jest tak dobra, że wyjadam ją prosto ze słoika. To najlepsza sałatka na zimę

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Sałatka z marynowanego kalafiora, marchewki i papryki to hit na zimę
Sałatka z marynowanego kalafiora, marchewki i papryki to hit na zimę 123rf/lenyvavsha/zdjęcie ilustracyjne
Mam dziś dla ciebie przepis na jeden z moich ulubionych smakołyków na zimę. To sałatka z kalafiora, papryki i marchewki. Można dodać do niej także inne warzywa, a potem wszystko marynuje się w prostej zalewie. Sałatka smakuje doskonale i zimą sprawdza się jako przystawka do mięs zamiast surówki.

W skrócie:

Moja ciocia robi latem wyśmienitą sałatkę na zimę, za którą wprost przepadam. Pasuje do różnych mięs i ziemniaków jako przystawka, np. zamiast surówki. Jest tak pyszna, że mogłabym wyjadać ją prosto ze słoika bez żadnych dodatków. Ta sałatka składa się z marynowanych warzyw: kalafiora, papryki, fasolki i marchewki. Wystarczy zrobić do nich prostą zalewę i gotowe. Ta sałatka do słoików jest bardzo popularna we Włoszech i nazywa się giardiniera. Oczywiście każda gospodyni robi ją po swojemu. Można do niej dodać także patisony, ogórki, czosnek i małe cebulki. W trakcie marynowania czosnek robi się cudownie delikatny i aromatyczny, traci nieprzyjemną ostrość. Wszystkie warzywa z marynaty smakują wprost doskonale.

Sałatka z kalafiorem, papryką i fasolką do słoików

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: 5 litrowych słoików

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • mały kalafior,

  • 200 g fasolki szparagowej,

  • 2 czerwone papryki,

  • 1 żółta papryka,

  • 5 małych młodych marchewek,

  • 2 główki czosnku,

  • łyżka gruboziarnistej soli.

  • Na zalewę:

  • 3 szklanki wody,

  • pół szklanki octu,

  • 5 łyżek cukru,

  • łyżka ostrej musztardy,

  • łyżeczka soli,

  • 2 liście laurowe.

Jak zrobić sałatkę z kalafiorem na zimę?

  1. Wszystkie warzywa dokładnie umyłam. Kalafiora podzieliłam na różyczki.

  2. Marchewki nie obierałam, tylko wyszorowałam i pokroiłam na kilka części. Paprykę pokroiłam na grube paski. Z fasolki odcięłam twarde końce i przekroiłam ją na pół.

  3. Warzywa umieściłam w misce, posypałam gruboziarnistą solą, wygniotłam i odstawiłam na 12 godzin.

  4. Po tym czasie opłukałam warzywa.

  5. Przygotowałam zalewę. Wszystkie składniki na zalewę umieściłam w garnku i zagotowałam.

  6. Włożyłam do garnka warzywa i gotowałam 15 minut.

  7. Wyjęłam warzywa i rozmieściłam je równomiernie w słoikach. Do każdego słoika włożyłam kilka ząbków czosnku. Zalałam zalewą i zakręciłam.

  8. Słoików nie trzeba pasteryzować. Wystarczy zostawić je do przestygnięcia, a następnie przechowywać w chłodnym miejscu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chlebek bananowy air fryer

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pyszna sałatka z kalafiorem, papryką i marchewką. Jest tak dobra, że wyjadam ją prosto ze słoika. To najlepsza sałatka na zimę - Strona Kuchni

Wróć na gniezno.naszemiasto.pl Nasze Miasto