Spółdzielnia socjalna "Domowe przysmaki" zachwyca swoimi daniami!
Ideą powstania spółdzielni socjalnej „Domowe Przysmaki” było wykorzystanie lokalnego potencjału osób, które przez wiele lat pozostawały nieaktywne na rynku pracy, a jednocześnie świetnie znają tradycyjną i regionalną kuchnię. Początkowo podmiot ten został stworzony by wytwarzać lokalne produkty i przetwory tj.: dżemy, syropy, soki z owoców w które zaopatrują nas rolnicy z sąsiednich wsi i miejscowości oraz dostarczać gotowe potrawy do Przedszkola i Żłobka „Razem Być” w Wymysłowie. Jak się okazało w krótkim czasie, zainteresowanie „Domowymi Przysmakami” było duże, a pytania o możliwość zorganizowania w siedzibie stowarzyszenia „Światowid” (Małachowo Szemborowice) przyjęć urodzinowych, imprez okolicznościowych, spotkań firmowych czy szkoleń zdecydowanie przerosło oczekiwania. – Nasza spółdzielnia od początku kładzie duży nacisk na jakość używanych produktów, by ostateczna potrawa smakowała „jak u babci”. Mamy własny ogród zielarsko - warzywny, produkty rolne od naszych dostawców są selekcjonowane, mięso kupujemy z małej lokalnej masarni, a co najważniejsze staramy się nie używać półproduktów – informuje Jakub Dzionek ze „Światowida”.
Obecnie w „Domowych Przysmakach” pracuje 7 osób, a spółdzielnia spełnia funkcje i realizuje zadania podmiotu ekonomii społecznej, a członkami - założycielami są gminy: Czerniejewo, Niechanowo, Orchowo, Trzemeszno, Witkowo oraz Stowarzyszenie Światowid.
– Każda z nas od lat przygotowuje potrawy w domu, najczęściej na podstawie tradycyjnych przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Nasze umiejętności staramy się przeniosłyśmy do kuchni w spółdzielni przygotowując posiłki – przyznają panie ze spółdzielni. – Najbardziej lubimy smakować gotowe już potrawy (śmiech). A tak naprawdę, to najprzyjemniejsze są opinie i uśmiechy zadowolonych gości, którzy wracają zamawiając u nas kolejne imprezy.
– Które dania są ich specjalnością? Pani Genia specjalizuje się w pieczeniu. Drożdżówki, kruszaniec, czekoladowiec to rzeczy, które wychodzą jej najlepiej. Renata? Renata lubi robić surówki, to zazwyczaj przygotowuje i to jej mocna strona. Pani Beata robi wyśmienity domowy makaron – do barszczu, rosołu pasuje najlepiej. Mięsa zdecydowanie najlepiej robi Basia. Zawsze dobrze doprawione, jak rolady, to równo zwinięte – to jej specjalność.
Dlaczego panie zdecydowały się na przystąpienie do spółdzielni? – Dowiedziałyśmy się, że Stowarzyszenie „Światowid” wraz z gminami powołuje spółdzielnie, a my byłyśmy bez pracy, to się zgłosiłyśmy. Teraz do pracy mamy kilkadziesiąt metrów spacerkiem, także praktycznie pod domem i robimy to co potrafimy najlepiej – przyznają zgodnie.
– Testujemy m.in. jabłuszka. Sprawdzamy ich twardość, soczystość, kruchość i smak, czyli wszystko co najważniejsze dla nas w jabłkach. Będziemy używać do wielu potraw, więc ważne, aby były najlepszego sortu. Najważniejszy test jabłuszka przejdą jutro. Prawdziwymi testerami będą dzieci z przedszkola „Razem Być „w Wymysłowie i to one stwierdzą swoim uśmiechem, które owoce będą im towarzyszyły podczas drugich śniadanek! Owoce bierzemy oczywiście lokalnie z Gospodarstwa Sadowniczego Zawieja w Witkowie – dodają.
Prognoza pogody na najbliższe dni:
Źródło: TVN Meteo
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?