Wielka Gala Malowania Jaja na deptaku w Gnieźnie
Czym zabarwić jajka na Wielkanoc? Jakie warzywo odda kolor? A może przyprawa? Spieszymy odpowiedzieć, że jest kilka możliwości, by pisanki uzyskać przy pomocy naturalnych barwników. W polskiej tradycji podczas świąt wielkanocnych przygotowujemy pisanki i kraszanki. Barwnie zdobione jajka trafiają do koszyka i na stół. Podpowiadamy, jak farbować jajka naturalnymi metodami dzięki produktom, które znajdziemy w kuchni.
Dawniej to nasze babcie, zwłaszcza na wsi barwiły jajka przy pomocy naturalnych składników, które miały pod ręką. Było ekologicznie i ekonomicznie. W tym celu przed Wielkanocą wykorzystywano np.
- łupiny cebuli,
- korę dębu,
- suszone kwiaty ciemnej malwy,
- suszone owoce czarnego bzu,
- młode żyto ozime.
Dziś znów naturalne metody są modne i poszukiwane. Kolory od bladożółtego do ciemnego brązu uzyskamy, gotując jajko w towarzystwie łupin cebuli lub z dodatkiem kawy. Należy pamiętać, że im dłużej będziemy gotować jajko, tym intensywniejsza będzie barwa.
Najstarsza znaleziona pisanka w Polsce pochodzi z X wieku, a więc jest to prawdopodobne, iż Słowianie, zanim przyjęli chrześcijaństwo, podczas wiosennych świąt tzw. Jarych Godów, przygotowywali malowane jaja jako znak pomyślności. Symbol ten był tak nośny, iż został włączony do religii chrześcijańskiej, a tradycja zdobienia pisanek na Wielkanoc jest żywa do dzisiaj.
Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?