Ta sałatka wspaniale dopełni zimowy obiad. Pasuje też doskonale do grilla. Prawdziwe smaki lata zamknięte w słoiku.
SKŁADNIKI:
0,5 kg pomidorów i 0,5 kg ogórków sałatkowych
3 szklanki wody
1/4 szklanki octu 10%
2 kopiaste łyżki soli niejodowanej
2 kopiaste łyżki cukru
ziele angielskie
liść laurowy
baldachimy kopru
korzeń chrzanu
czosnek
gorczyca
PRZYGOTOWANIE:
Zagotować składniki zalewy: wodę, ocet, cukier i sól. Ostudzić.
Umyte ogórki i pomidory (oba warzywa ze skórą) pokroić w grubsze plastry.
Do wyparzonych słoików nakładać:
- Kawałek chrzanu
- Kilka ziaren gorczycy
- liść laurowy
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- Warstwę ogórków
- Warstwę pomidorów
- (pół na pół)
Wlewać ostudzoną zalewę
Pasteryzować w garnku z gorącą wodą lub w piekarniku.
PASTERYZACJA W PIEKARNIKU:
Jeśli nie chcesz bawić się w pasteryzowanie w garnku z wodą, podpowiadamy: jest łatwieszy sposób! Po przełożeniu masy, upewnij się, że słoiki są suche.
Włóż je do zimnego piekarnika tak, aby nie stykały się ze sobą (bo mogą popękać!), a piekarnik nastaw na 140 stopni i 40 minut. Po zakończeniu grzania NIE WYJMUJ SŁOIKÓW z rozgrzanego piekarnika! Drzwi lekko uchyl i słoiki zostaw w środku do całkowitego wystygnięcia. Po wyjęciu odstawić do góry dnem i czekać, aż się zaciągną.
SMACZNEGO!
Letnie smaki zamknięte w słoiku. Przepis na pyszną sałatkę z ogórków i pomidorów
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?